Geschiedenis

De geschiedenis van Toneelvereniging “De Vriendenkring” begint in 1937. Enkele personen besloten een toneelvereniging op te richten en via de preekstoel werden mensen opgeroepen om lid te worden. Men startte met ongeveer twintig leden, uitsluitend mannen, vrouwen mochten indertijd de planken nog niet op. De mannen van het eerste uur waren: Jan v.d. Boogaard, Has v.d. Kandelaar, Piet Janssen, Doris Verhofstad en Adriaan Tonies. Geestelijk adviseur en tevens regisseur Kapelaan van Houtert leidde het gezelschap. De naam “De Vriendenkring” werd gekozen.

 

Het eerste stuk dat ten tonele werd gebracht heette “Heb ik mijn kind gedood” van Jan Grosveld. Tijdens twee uitvoeringen, zondagmiddag voor de vrouwen en maandagavond voor de mannen, werd het stuk aan het publiek getoond. De uitvoeringen vonden plaats in het patronaatsgebouw.

 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef het toneel leeg, maar daarna werd Toneelvereniging “De Vriendenkring” nieuw leven in geblazen. Met een nieuw aspect: vrouwen hadden van de pastoor toestemming gekregen om mee te spelen. De toneelstukken volgden elkaar op en een enkele keer werd er twee keer per seizoen opgetreden. Echter de tand des tijds knaagde aan het patronaatsgebouw en er was geen andere zaal beschikbaar. Toneelvereniging “De Vriendenkring” werd op non-actief gesteld, maar bleef wel bestaan.

 

In 1955 begon Martien van Hees met de bouw van een nieuwe zaal: “De Rudigerbosch”. Onder regie van de heer Wil Geraerts hervatte de toneelvereniging zich. Het ging goed met het Volkelse toneel tót het begin van de jaren ‘60. De opkomst van de televisie droeg hieraan bij. Voorzitter Jan v.d. Boogaard zag het eigenlijk niet meer zitten. Er waren problemen met het aantrekken van een regisseur.

 

In 1967 nam het bestuur contact op met Theo v.d. Boom, een regisseur met veel ervaring. Gemeenschapshuis “De Schakel” werd gebouwd, met een grote zaal en een toneel. Vanaf dat moment verplaatsten de activiteiten zich van "De Rudigerbosch" naar "De Schakel".  

Door allerlei inspanningen werden nieuwe, jonge mensen lid van de vereniging. De toneelstukken kregen een hoger niveau, tot plezier van de spelers. Een nieuwe uitdaging werd het spelen van stukken voor kinderen. Het aantal uitvoeringen van het volwassenstuk begon te stijgen tot uiteindelijk zeven uitvoeringen. Ook het aantal uitvoeringen van kinderstukken steeg, vanaf 2002 zijn dit er drie.

 

In 2005 ging de vereniging een nieuwe uitdaging aan. In samenwerking met Partycentrum “De Schakel” werden er vier theaterdinershows georganiseerd. De avonden waren voor beide partijen zeer succesvol. De leden leerden een nieuwe tak van het toneelspel kennen, namelijk improvisatie.

 

In 2012 beleefde Toneelvereniging “De Vriendenkring” zijn 75-jarig bestaan. Dit bewijst maar weer dat toneel leeft in Volkel.